Arbeidsrechtelijke gevolgen voor werknemer na vakantie in een vakantieland met code oranje.

03-09-2020

 

De overheid heeft onlangs reisadviezen uitgebracht over een aantal vakantielanden. Deze adviezen worden gecodeerd met kleuren. Zo betekent code groen dat de vakantieland geen bijzondere veiligheidsrisico’s kent. Code geel wordt gezien als ‘reizen is verantwoord, maar er gelden wel veiligheidsrisico’s. Voor code oranje geldt enkel noodzakelijke reizen en code rood betekent niet reizen!

Ik wil het hebben over code oranje, namelijk alleen de noodzakelijke reizen. Indien een werknemer toch naar een vakantieland met code oranje gaat, dan kan dit arbeidsrechtelijke gevolgen hebben voor de werknemer. Door de overheid wordt dringend geadviseerd dat degene die toch naar een vakantieland met code oranje gaat, bij thuiskomst twee weken in thuisquarantaine gaat. Wanneer thuiswerken niet mogelijk is, betekent dit dat de werknemer tijdens thuisquarantaine geen arbeid kan verrichten. Wanneer de werknemer dat op voorhand weet en er toch voor kiest om naar een vakantieland met code oranje te gaan, kan gesteld worden dat de oorzaak voor het niet werken in zijn/haar eigen risico ligt. Dit geldt ook voor de situatie dat de werknemer in het betreffende vakantieland komt vast te zitten vanwege een nieuwe lockdown. In die periode van thuisquarantaine of lockdown kan dat betekenen dat de werknemer geen recht heeft op loon.

Om deze situatie te voorkomen is het van belang dat de werknemer op voorhand al weet wat de gevolgen zijn van zijn/haar handelingen. De werkgever kan hier aan bijdragen door voor de reis duidelijk te stellen wat de gevolgen zullen zijn bij thuiskomst. De werkgever kan dit bijvoorbeeld doen door de werknemer voor de reis schriftelijk te waarschuwen dat het loon niet wordt uitbetaald als de werknemer door thuisquarantaine of een nieuwe lockdown in het oranje gebied niet kan werken. Nog beter is het om de werknemer vooraf te laten ondertekenen voor akkoord van de mogelijke gevolgen na thuiskomst. Op deze manier is te beargumenteren dat partijen een afspraak hierover hebben gemaakt en dat het niet eenzijdig is opgelegd door de werkgever.

Derhalve is mijn advies: maak vooraf duidelijke afspraken en zet deze op papier!


reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

achtergrond_2016 website bouwen