Werkgever betaalt loon te laat

07-09-2016

Werkgever betaalt loon te laat.

Achterstallig loon
Als werknemer is het belangrijk dat je loon op tijd betaald wordt. Het loon is immers een primaire levensbehoefte.

Als je werkgever het loon niet op tijd betaald, heb je zowel recht op het achterstallige loon en op een wettelijke verhoging en rente.

Indien je het loon niet hebt ontvangen, kun je dit opeisen zodra de betaaldatum niet is nagekomen. Vaak staat de betaaldatum in een CAO of in je arbeidsovereenkomst en is het de laatste dag van de maand.

Wettelijke verhoging en wettelijke rente

Voor de eerste drie dagen geldt geen verhoging. Voor elke dag na de dag waarop het loon opeisbaar is geworden, bedraagt deze verhoging voor de vierde tot en met de achtste werkdag 5% van het brutoloon. Ook te laat betaald vakantiegeld of bonussen is volgens de wet loon. Voor elke werkdag na de achtste werkdag komt daar 1% bij. De maximale wettelijke verhoging is 50% van het loon. Naast deze wettelijke verhoging kun je als werknemer ook wettelijke rente opeisen. Dit is de wettelijke handelsrente voor consumententransacties.

Loonvordering instellen

Indien je werkgever het loon weigert te betalen, kun je een loonvorderingsprocedure instellen bij de kantonrechter.

In welke positie je ook zit – die van werknemer of werkgever – zorg altijd dat je een gespecialiseerde advocaat in arbeidsrecht aan je zijde hebt. Zo ben je gegarandeerd van de juiste ondersteuning. Heb je hier hulp bij nodig? Dan zijn we er graag voor je.


reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

achtergrond_2016 website bouwen